αρχική σλείδα(εκτυπώστε τη σελίδα αυτή ή αν δεν έχετε εκτυπωτή κάντε τη αποθήκευση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας
Τα κείμενα και οι λέξεις είναι επαναληπτικά των τεσσάρων βιβλίων του μαθητή... Μπορείτε για εξάσκηση να τα υπαγορεύετε και να τα γράφουν...Οι λέξεις οι οποίες θα γραφούν λάθος πρέπει να επισημανθούν , να διορθωθούν και να ξαναγραφούν σωστά...

ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ


1.Έξω ψιχαλίζει. Το ραδιόφωνο μεταδίδει τις πρωινές ειδήσεις. Ούτε βήματα ούτε συζητήσεις ακούγονται. Όλοι σωπαίνουν. Ο αδερφός μου διαβάζει ένα περιοδικό. Στο εξώφυλλο του έχει ένα φορτηγό που γνωρίζω τη μάρκα του και στο βάθος διακρίνεται ένα γήπεδο. - Με αινίγματα ασχολείσαι πρωί πρωί; του λέω κοροϊδευτικά.

2.Στον κατήφορο, καθώς πηγαίναμε στο περιβόλι με τις μηλιές, κάτι έπαθε το τιμόνι του αυτοκινήτου και πέσαμε στο αυλάκι. Ο δεξιός τροχός χώθηκε στη λάσπη.
"Αύριο, μόλις ξημερώσει, είπε ο πατέρας, θα το πάω στο συνεργείο του γείτονα μας, δίπλα στο ιατρείο. Άκουσα πως ξεχωρίζει για τη δουλειά του. Ίσως χρειάζεται να βάλω και πωλητήριο. Έπαψε πια να μας είναι ωφέλιμο".

3.Ο Γιάννης πειράζει τη Μαρία. Της λέει πως εκείνος δυνάμωσε και ψήλωσε, ενώ εκείνη κιτρίνισε και κινδυνεύει να πέσει καθώς κάνει πηδήματα με το σχοινάκι. Τότε ακριβώς η Μαρία του θυμίζει το ανοιξιάτικο πανηγύρι, όταν τον κυνήγησε ο σκύλος κι ο ήρωας μας έπεσε κάτω.
- Δικηγόρος θα γίνεις; τη ρωτά, χωρίς να χάσει το θάρρος του.
- Βέβαια, του απαντά, αφού εσύ κάνεις τον έξυπνο.

4.Σκοτεινιάζει. Ένα αχνό φως φωτίζει το δωμάτιο. "Ίσως έρθει νωρίς ο πατέρας απόψε", ψιθυρίζει το παιδί. Τα στήθη του φουσκώνουν από ελπίδα. Καθώς τα δέντρα λύγιζαν από τον αέρα θυμόταν τα ειρηνικά, φωτεινά δειλινά που περνούσε με τον πατέρα. "Κάτι πρέπει να κάμω αλλιώς δεν περνά η ώρα", σκέφτεται. Πιάνει και ξεφυλλίζει ένα βιβλίο για μακρινές χώρες.

5.Στην αποθήκη υπήρχαν και διάφορα γυάλινα είδη: ποτήρια, πιάτα,
φλιτζάνια. Οι εργάτες φόρτωναν τα κιβώτια σε αμάξια. "Έχουν βρεθεί κι αρχαία γυάλινα σκεύη", σκέφτηκα. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε έψηναν την άμμο. Όμως ξύλινα δεν έχουν σωθεί. Όχι πως δεν υπήρχαν ξυλουργοί ή πως το ξύλο δεν ήταν σε χρήση, αλλά γιατί σάπισε με τα χρόνια.

6.Οι γονείς με τα παιδιά ήταν κλεισμένοι στο σπίτι. Μιλούσαν για τα περασμένα, όταν αυτός που είχε δάνειζε τη φωτιά στο φτωχό του γείτονα. Σφιγγόταν η καρδιά τους με τόση παγωνιά. Έλεγαν πως άλλοτε που έλειπαν τα μέσα, δύσκολα ταξίδευε κανείς με τέτοιο καιρό. Ούτε γι' αστείο δεν το αποφάσιζαν.

7.Πρωτοχρονιά. Τα σπίτια ζεσταίνονται από την αγάπη, που ο θεός φυτεύει στις καρδιές. Το φυτό μεγαλώνει, οι καρποί του φτάνουν και περισσεύουν να ταΐσουν όλους. Ο ουρανός χαμηλώνει και σκορπάει χρυσάφι στον ύπνο των παιδιών, που ονειρεύονται έναν κήπο γεμάτο κίνηση και ζωή. Ένα πουλί κελαηδεί και καλεί την καινούρια μέρα. Πρωτοχρονιά!

8.Νοικιάσαμε ένα σπίτι που αντικρίζει τη θάλασσα. Ο νοικοκύρης δεν να μας επισκέπτεται και να μας θυμίζει να μην ξύνουμε τους τοίχους.
- Ταιριάζετε ή μαλώνετε; μας ρώτησε κάποτε και χάιδεψε το μικρότερο μας το μελαχρινό.
- Μας ενώνει η αγάπη, του είπε ο μεγαλύτερος.
Την ίδια στιγμή ακούστηκε η μητέρα: "Ζώθηκε το ψωμί. Πήγαινε, Κώστα, να πάρεις". Έφυγα σφυρίζοντας. Είχα μια πείνα!


9.Το δυτικό μέρος του νησιού ήταν πολύ απότομο. Εκεί πηγαίναμε για κολύμπι. Είχε βαθιά θάλασσα και βράχια για βουτιές. Ψηλά φαίνονταν οι κολόνες κάποιου σπουδαίου ναού. "Τι λες ανεβαίνουμε;" ψιθύρισε μια μέρα ο φίλος μου. Χειροκρότησα και ξεκίνησα πρώτος.

10."Εσείς οι Έλληνες αγαπάτε την ελευθερία περισσότερο κι από τη ζωή σας. Αγωνίζεστε να την κρατήσετε με νύχια και με δόντια και πεθαίνετε γι' αυτήν. Όταν σας τυλίγει η σκλαβιά, τίποτα δε σας ευχαριστεί, ψωμί δε χορταίνετε. Συνέχεια σκέφτεστε τη λευτεριά σας. Γεια σας, γενναίοι και ευγενικοί μου φίλοι". Αυτά έγραφε συγκινημένος ένας Άγγλος μηχανικός, που έζησε εδώ τον καιρό της Κατοχής.

11.Ο τυχερός του λαχείου φέτος ήταν ένας γείτονας αγαπητός σ' όλους ως τώρα. Ούτε στ' όνειρο του δεν μπορούσε να το δει. Τώρα τον ζηλεύουν πολλοί. Νομίζουν πως τα χρήματα που κέρδισε είναι αμέτρητα. Όμως η ζήλια δεν τον άφησε να χαρεί. Η πυρκαγιά που φούντωσε σε διπλανή αίθουσα κινηματογράφου έκαψε το σπίτι του.

12.Εδώ, που ήταν πρώτα μια γεωργική έκταση, έγιναν οικόπεδα. Σε πολλά χτίστηκαν σπίτια, σ' άλλα τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο. Κάποτε σπασμένα γυαλιά ή χτυπήματα σε ρίζες ματώνουν τα πόδια. Κάποιος με μια σφυρίχτρα κάνει το διαιτητή. Ο πονηρός αποκοιμίζει τους αντιπάλους και δίνει τη νίκη στην ομάδα που θέλει. Το πώς γίνεται αυτό δε χρειάζεται εξήγηση.

13.Μια τριανταφυλλιά με κόκκινα τριαντάφυλλα σκαρφαλώνει στα κάγκελα, ενώ τα μυρμήγκια πηγαινοέρχονται στον κορμό της ώσπου να πέσει η βραδιά. Αλήθεια, πόσους αιώνες να γίνεται αυτό; Το μυρμήγκι γεννιέται στο χώμα και πεθαίνει εκεί. Σ' όλη του τη ζωή αγωνίζεται.

αρχή της σελίδας

αρχική σελίδασελίδα των ασκήσεων