( )

 

6 Σεπτεμβρου του 1922.
Τα πρτα τμματα του τουρκικο στρατο, που ρχονταν απ' το δρμο της Σμρνης για να καταλβουν το Αβαλ, φνηκαν στους λφους. Στην εσοδο της πλης τος περμενε η εκπληκτικ πομπ : ο δεσπτης, ο δμαρχος, οι προεστο, οι ιερες, οι συντεχνες με τα λβαρα που ανεμζονταν στον αρα. Εχαν βγει ν τος υποδεχθον ! Οι Τορκοι στρατιτες, κατασκονισμνοι, κατκοποι, καταματωμνοι, με γρια μτια, φοβερο, κοταζαν κατπληκτοι τα συμβανοντα. Οι γυνακες των χριστιανν εχαν κρυφτε πσω απ' τα παντζορια και απ' τις μισκλειστες πρτες των σπιτιν τους, τα παιδι παζανε στα καλντερμια νομζοντας πς εναι πανηγρι. Οι καρδις των μεγλων χτυποσαν δυνατ.
Μπκαν οι Τορκοι στην πλη, τη ζσανε γερ. 0 Κυδωνιν Γρηγριος πγε να επισκεφθε τον στρατιωτικ διοικητ, συνταγματρχη Αχμτ Ζακ. Ζοσε ακμα μες στις αυταπτες. Ο Τορκος μραρχος
φρντισε να τον προσγεισει :
-Απορ και  εξσταμαι, του επε, βλποντας τα κεφλια σας να εναι ακμα πνω στους μους σας.»
Και του ανακονωσε την απφαση της Μεγλης Εθνοσυνελεσεως της Αγκρας :να υποστον αυστηρς κυρσεις οι χριστιανο της Μικρασας που πολμησαν με τον ελληνικ στρατ.
Το διο βρδυ κηρχτηκε ο στρατιωτικς νμος. στερα βγκε φοβερ διαταγ :
"Να παρουσιασθον λοι οι νδρες απ 18-45 χρνων."
Τος μζεψαν τσι, λον τον ανθ του πληθυσμο, χιλιδες, τος δσαν, τος μεταφρανε ξω απ την πλη και τος σκτωσαν στα μεταλλεα του Φρνελι κα στις χαρδρες.
Ο Κυδωνιν Γρηγριος μεινε στην πλη με τα γυναικπαιδα, κανε ,τι του περνοσε για τη σωτηρα του ποιμνου του, διαβματα, εκκλσεις στους Τορκους, νομζοντας πως ακμα το κρος τς Εκκλησας, τα προνμια τα σουλτανικ, εχαν σημασα. Σ λγες μρες ρχισαν να φτνουν στο λιμνι βαπρια με αμερικανικ σημαα, να παραλβουν τα γυναικπαιδα. Οι Τορκοι επαν στην αρχ :« δεια της αναχωρσεως ισχει μνον για 24 ρες. σοι δεν προλβουν να φγουν, θα μεταφερθον στο εσωτερικ της Ανατολς»
Ο Δεσπτης πγε και βρκε τον Τορκο φροραρχο. Εχε πντα το κουργιο να μιλ αυστηρ, αν και μντευε το τλος που τον περμενε. Διαμαρτυρθηκε: πσοι προλβαιναν να μπαρκρουν σε 24 ρες με τα λγα μσα που υπρχαν ;
 --«Αντιλαμβνομαι τα σχδι σας, επε στον Σαμπρ πασ. Θλετε να μς εξοντσετε λους. Αλλ τι βρεξεν ο ουρανς και δεν το εδχθη η γη; »Επστρεψε στη Μητρπολ του κατδυνος την ψυχν .
—«Φγετε λοι αμσως ! Ο σζων εαυτν σωθτω!»
Του επαν να ετοιμασθε ν φγει και εκενος. Αρνθηκε :
--«Εφσον και νας ακμη εκ των πιστν το ποιμνου μου ευρσκεται εδ, θα μενω και εγ.»
Την 30 Σεπτεμβρου του 1922 οι Τορκοι ορσανε ως ημρα που θα επτρεπαν και στους παπδες των νδεκα μεγλων εκκλησιν του Αβαλιο να φγουν. Ο Δεσπτης πλι επε :
—«Εγ εμαι υποχρεωμνος να μενω.»
Επειδ μεναν ακμη χριστιανο στην πλη. Και εχε γνωσθε η τελευταα αγριτητα. ταν οι Τορκοι μζεψαν τους ντρες απ 18-45 ετν και τος σκοτσανε ξω απ' την πλη, εχαν εξαιρσει απ αυτ την ομαδικ στρατολογα και σφαγ τ σινφια : τους επαγγελματες, τους φουρναραους, τους χτστες, τους μαραγκος. Ο διευθυντς της αστυνομας τους κλεσε λους να παρουσιαστονε. Τος πγαν σ’ να λφο λεγμενο «Μπογι» και τος σκτωσαν με τσεκορια. νας μνο γλτωσε και επε το τι γινε.»
Τλος, πισαν τον Δεσπτη και τους παπδες. στερα απ τσσερεις μρες φυλακ και βασανιστρια, τους σηκσανε και τους οδγησαν ξω απ την πλη. Τος συνοδεανε στρατιτες και τστες οπλισμνοι. Τος γυμνσανε, τος δρνανε, τος βιζανε να περπατον ξυπλυτοι. Το μαρτυρικ τους τλος το περιγρφει στο χρονικ του ο Μητροπολτης Μυτιλνης Ικωβος, δδοντας τις δυο εκδοχς που κουσε.
Αλλ εγ θα αφηγηθ την αυθεντικ ιστορα. μουν με την προτελευταα αποστολ σκλβων πο οι Τορκοι οδηγοσανε στο εσωτερικ της Ανατολς. Γυμνο, πεινασμνοι, διψασμνοι, καταματωμνοι, εχαμε φτσει στην Πργαμο. Μας ρξαν σε μιαν αποθκη. Την λλη μρα, κατ το μεσημρι, νοιξε η πρτα και μπκε να νο κοπδι σκλβων. ταν, σε αξιοθρνητη κατσταση, οι παπδες του Αβαλιο: αλλοσοσουμοι, καταματωμνοι κι αυτο, με ξεσκισμνα ρσα, πεινασμνοι, ξυπλυτοι, γριοι απ' τη μαρτυρικ πορεα. Ο Κυδωνιν Γρηγριος, αν και εχε ξεκινσει μαζ τους, δεν φτασε στην Πργαμο. ξω απ' το Αβαλ οι Τορκοι τον ξεχωρσανε μαζ με μερικος λλους απ' το κοπδι και τον παραδσανε σ’ να απσπασμα εκτελεστικ που εχε, εκτς απ' τα πλα, και φτυρια. Οι λλοι οι παπδες συνεχσανε το δρμο. Σαν πρασε λγη ρα, ακοσανε πσω τους ντουφεκις. Το απσπασμα ενθηκε μαζ τους αργτερα. νας Τορκος του αποσπσματος επε :--«Τον Δεσπτη τον θψαμε ζωνταν. Οι ντουφεκις ταν για τους λλους.»
Απ’ την Πργαμο συνεχσαμε τη μαρτυρικ πορεα προς το εσωτερικ της Ανατολς, μαζ με τους παπδες. ξω απ' την Πργαμο σκοτσαν τον γερο-ιερα της ενορας μας, που δεν μποροσε να βαδσει. Τον παραδσανε στον χλο - στους πολτες και στα παιδι - που παρακολουθοσαν τη θλιβερ θεωρα. Κι ο χλος τον σκτωσε μπρος στα μτια μας με λιθοβολισμ.Φτσαμε στο Κιρκαγτς. Εκε, τη νχτα, οι Τορκοι ξεχρισαν τους παπδες και τους πραν δεμνους να τους πνε στο Αξρι. Μθαμε αργτερα πως τους σκτωσαν λους στο δρμο.
Απ 3.000 νδρες που πισανε οι Τορκοι στο Αβαλ, τον ανθ του πληθυσμο, σωθκαμε και φτσαμε, στερα απ δειν πολλ, στην Ελλδα εκοσι τρεις ψυχς (αριθμς 23).
Αυτ τη μαρτυρα καταθτω για την Ορθοδοξα της Μικρασας, που διδε γιους και μρτυρες ταπεινος και αφανες, επειδ τους οδηγοσε να μνο : η πστη και το χρος.

Ηλας Βενζης-ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ
(Το κεμενο μπορε να διαβαστε μια φορ μεγαλφωνα απ το δσκαλο σιωπηρ απ τα παιδι μια φορ.Μπορε ακμη αν θλετε ,το κεμενονα μοιρασθε σε κθε να μαθητ- Επιλξετε ανλογα με το εππεδο της τξης)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


1.Γιατ ο δεσπτης των Κυδωνιν πγε να επισκεφθε τον Αχμτ Ζακ;

 1. Για να τον καλωσορσει.
 2. Για να του ζητσει να μην πειρξει τους κατοκους
 3. Για να του ζητσει να μην πειρξει εκενον .
 4. Για φαγητ στερα απ κλεσμα του τορκου διοικητ

2.Πσες εκκλησες εχε το Αβαλ πριν την καταστροφ;

 1. 5
 2. 11
 3. 13
 4. 18

3. Ο δεσπτης γιατ λεγε : «Εγ εμαι υποχρεωμνος να μενω»

 1. Αισθανταν υποχρωση προς το πομνι του
 2. Εχε να κνει λειτουργα το απγευμα
 3. Περμενε τον ελληνικ στρατ
 4. Δεν θα ταν ευγενικς αν φευγε

4.Γιατ η ιστορα του Βενζη εναι η αυθεντικ;

 1. Γιατ την κουσε απ τους διους τους δολοφνους
 2. Γιατ του την επε ο μητροπολτης Μυτιλνης
 3. Γιατ το λεγαν λοι
 4. Γιατ το εδε με τα μτια του

5.Οι αιχμλωτοι παπδες που οδηγονταν στην Ανατολα εχαν ξεσκισμνα ρσα:

 1. ταν φτωχο και δεν εχαν λλα να αλλξουν
 2. Δολευαν στα χωρφια με αυτ
 3. Για να μην τους κακομεταχειριστον ταν πγαιναν στην Ανατολα
 4. Απ τα βασανιστρια και τις κακουχες του ποδαρδρομου στα βθη της Ανατολς

6.Γιατ εν λοι λεγαν στον μητροπολτη Κυδωνιν να φγει εκενος δεν φευγε εν μποροσε και τσι να σωζε τη ζω του;

 

 

7. Οι 3000 χιλιδες λληνες νδρες των Κυδωνιν απμειναν τελικ μνο 23.Τι νομζετε τι απγιναν οι υπλοιποι;

 

 

8.Οι ιερες εχαν ιδιατερη μεταχεριση απ τους Τορκους τους συμπεριφρονταν πως σε λους τους υπλοιπους;

 

9.Γιατ  οι Τορκοι τσο μνος και αγριτητα απναντι στους ιερες ,το Δεσπτη και την εκκλησα ;