( )

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ - Ασκσεις


1. Να συμπληρσεις τα κεν στα παρακτω κεμενα γρφονταs τα ρματα στον αριστο.
πφτω, νικ, χειροκροτ,
σταματ, πηδ, φτνω, χτυπ, συνεχζω, ρχνω
α) Οι αθλτριες   ξεκνησαν λες  μαζ ……….με επιτυχα το πρτο εμπδιο και οι θεατς τις............ Κποια στιγμ μα αθλτρια……… πνω σ'να εμπδιο, το ...........   κτω και............................ το πδι της. τσι...... …………τον αγνα. Οι υπλοιπες αθλτριες…………. ................. και................. στο τρμα. Στον αγνα........... …………η αθλτρια με τον αριθμ 5.
ξεχειλζω, λω, παγνω, βρχει,  ανογω, πλημμυρζω, λινω
β) Χθες ............... πρα πολ. Το ποτμι........................       εν πολλ σπτια.......................................... «Λες και............................ ….οι ουρανο» πως…........................ η γιαγι.στερα, λγω του κρου το νερ .................. , αλλ ο πγος.................γργορα.

 

2. Να συμπληρσεις τα κεν γρφοντας τα ρματα των παρενθσεων στο συνοπτικ μλλοντα.
Την Κυριακ εμες θα ξυπνσουμε (ξυπν) νωρς, γιατ……………………………………….(πηγανω) στο χωρι……………….………….(ξεκιν) γρωστις 8………………………….…(παρνω) μαζ και το σκυλκι μας
………………………….(περν) απ τον γιο Κωνσταντνο, εν……………………… (σταματ) για λγο και στα Τμπη. Μλλον ………………..……(φτνω) κατ το μεσημερκι.

 

3. Να βλεις τα ρματα της παρνθεσης στο σωστ πρσωπο του αορστου και του συνοπτικο μλλοντα.
α) 0 Λευτρης ζτησε/θα ζητσει (ζητ) χρματα απ τους γονες του.
β) Οι ιππτες………...../................... (φορ) τις πανοπλες τους.
γ) Εσ....................... /...................... (χαδεω) τη γτα;
δ) Η Ματολα κι εγ.................. /................... (τρομζω) απ το δυνατ θρυβο.
ε) Μνοι σας……...………/................ (λνω) το πρβλημα;

 

4. Ξαναγρψετε το παρακτω κεμενο τσι στε τα ρματα να δηλνουν  το παρελθν και μετ το μλλον.
Κθε πρω ξυπν γρω στις 7. Τρχω αμσως στο μπνιο, πλνω το πρσωπ μου, βουρτσζω τα δντια μου και χτενζω τα μαλλι μου. Μετ γυρζω πλι στο δωμτιο μου, που φορω γργορα γργορα τα ροχα μου, παρνω την τσντα μου, κλενω πσω μου την πρτα και φεγω. Στο δρμο αγορζω να κουλορι και σε λγο φτνω στο σχολεο.
Σε κθε περπτωση να αρχσετε ως εξς:
(παρελθν) Χθες το πρω ξπνησα γρω στις 7.............

 

 

 

 

 

 

(μλλον) Αριο το πρω θα ξυπνσω γρω στις 7. .......

 

 

 

 

 

5. Τα ρματα των παρακτω προτσεων βρσκονται σε λθος χρνο. Να ξαναγρψε  τις προτσεις αυτς βζοντας τα ρματα στο σωστ χρνο.
α. Απ την επμενη εβδομδα πηγανατε μαζ στο σχολεο.

β. Διαβζω τα μαθματ μου αριο το πρω.

γ. Κθε χρνο τα Χριστογεννα στολσαμε δντρο.

δ. Χθες λο το απγευμα θα καθαρζει το σπτι.

ε. Θα μαζψουν τα πργματ τους και θα φγουν το προηγομενο βρδυ

6. Στο παρακτω κεμενο οι παργραφοι χουν μπερδευτε μεταξ τους. Βλτε  τες στη σειρ , στε το κεμενο να χει νοηματικ συνχεια. Η πρτη παργραφος εναι σημειωμνη.

   Αμσως σοι τον κουσαν, κι αυτο ταν πολλο, ρχισαν να τρχουν γργορα προς το βουν για να βοηθσουν το μικρ βοσκ. ταν φτασαν οι πρτοι νθρωποι κοντ του, αντκρισαν το μικρ βοσκ να 'χε πσει κτω απ τα γλια, εν πιο κει τα πρβατ του βοσκαν συχα.
1   ταν κποτε νας μικρς βοσκς που κθε μρα παιρνε το κοπδι με τα πρβατα του πατρα του και τα πγαινε να βοσκσουν στο ψηλ βουν που ταν πνω απ' το χωρι τους. Συχν μως νιωθε μεγλη μοναξι και ττε περεργες σκψεις ρχιζαν να στριφογυρζουν στο μυαλ του.
  στερα μως απ λγο καιρ ρθε στην πραγματικτητα νας λκος, που ρμησε να κατασπαρξει τα πρβατ του. Ο μικρς βοσκς ρχισε να καλε σε βοθεια με λη του τη δναμη.
  τσι, μια μρα σκφτηκε το εξς: «Θα σταθ σε μια βουνοκορφ και θα φωνξω δυνατ: Λκος! Λκος! Βοθεια, χωριανο. Σγουρα, ττε, θα ρθουν λοι πνω στο βουν!». Χωρς να το καλοσκεφτε, βζει τις φωνς, που αντηχοσαν στις λαγκαδις και τους λφους.
  Απ ττε λοιπν δεν επε ξαν ψματα, καθς το πθημα του γινε μθημα.
  Οι χωριανο ττε θμωσαν πολ με την κοροδα αυτ του μικρο βοσκο και γρισαν αγανακτισμνοι στις δουλεις τους. Ο μικρς βοσκς, ωστσο, βρκε πολ διασκεδαστικ το πθημα των συγχωριανν του. Τους κοριδεψε, μλιστα, με τον διο τρπο λλες δο φορς.
   Αυτ τη φορ, ωστσο, καννας δε συγκινθηκε. Ο μικρς μας βοσκς μταια εκλιπαροσε να τον βοηθσουν. Φοβισμνος και με τα μτια του γεμτα δκρυα βλεπε το λκο να κατασπαρζει τα δστυχα προβατκια του.
(Διασκευ απ μθο του Αισπου)

 

 

αρχ της σελδας