αρχική σελίδα(εκτυπώστε τη σελίδα αυτή ή αν δεν έχετε εκτυπωτή κάντε τη αποθήκευση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας)

Εργασία 5

 

Νυχτερινός ουρανός που προσφέρεται για ευχές

Το βράδυ της Κυριακής, 12 Αυγούστου, προς ξημερώματα Δευτέρας, θα φτάσει στο αποκορύφωμα του ένα φαινόμενο που ανέκαθεν τροφοδοτούσε τη φαντασία του ανθρώπου. Αν και η συχνότητα των "πεφταστεριών" δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη, οι Περσίδες μας προκαλούν να ατενίζουμε το νυχτερινό ουρανό κάθε χρόνο από την 25η Ιουλίου μέχρι τη 18η Αυγούστου. Οι βροχές μετεωριτών εμφανίζονται σε περιοδική βάση στον ουρανό. Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για μετεωρίτες, αλλά για πολύ μικρά σωματίδια, όπως σκόνη από την ουρά ενός κομήτη που συνεχίζοντας το διαστημικό του ταξίδι περνάει αρκετά κοντά από τον πλανήτη μας. Οι Περσίδες, συγκεκριμένα, είναι μικροσωματίδια που προσκρούουν με την ταχύτητα των 212.000 χλμ/ώρα στη γήινη ατμόσφαιρα σε ένα ύψος 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Αν και η ατμόσφαιρα δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή σε αυτό το ύψος, οι βίαιες προσκρούσεις των μορίων της με τη διερχόμενη αστρικής προέλευσης σκόνη είναι το αίτιο του (συνήθως) φαντασμαγορικού αυτού θεάματος. Το επίμηκες φωτεινό ίχνος που αφήνουν οι Περσίδες "σημαδεύει" τον αστερισμό του Περσέα και για αυτόν το λόγο δανείστηκαν από αυτόν το όνομα τους. Οι εκτιμώμενοι για φέτος 30 με 80 ανά ώρα διάττοντες αστέρες αποτελούν την έκφανση στον ουρανό της προσέγγισης της τροχιάς ενός κομήτη με τη Γη. Το φαινόμενο είναι ορατό, κυρίως από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, κάθε καλοκαίρι, από 25 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου. Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τον αριθμό των διαττόντων αστέρων ανά ώρα. Και αυτό, γιατί η θέση αυτών των μικροσκοπικών σωματίων αστρικής σκόνης επηρεάζεται αρκετά από τη βαρυτική έλξη των κοντινών πλανητών. Όπως και για όλες τις ουράνιες παρατηρήσεις, θα πρέπει να βρείτε ένα μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης. Το βράδυ της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας, οπότε αναμένεται το μέγιστο της βροχής διαττόντων, θα είναι φωτισμένο το 40% περίπου του φεγγαριού, για αυτό φροντίστε να μην κοιτάτε προς τη μεριά του. Το "ακτινοβόλο σημείο" των Περσίδων, δηλαδή το σημείο που σημαδεύουν τα επιμήκη ίχνη των φλεγόμενων αστεριών, βρίσκεται κάτω από τον αστερισμό της Κασσιόπειας , κοντά στον αστερισμό του Περσέα . Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα πρέπει να κοιτάτε σε αυτό το σημείο του ορίζοντα για να κάνετε περισσότερες ευχές. Σε οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα και να κοιτάξετε, σίγουρα θα δείτε αρκετές από τις "φλεγόμενες σταγόνες" των Περσίδων. Ο κομήτης Swift - Tuttle , θραύσματα του οποίου είναι οι Περσίδες, επισκέφτηκε τα εσώτερα του ηλιακού μας συστήματος πριν από 9 χρόνια. Καθώς περνούσε κοντά από τον ήλιο, έλιωσαν κάποια από τα παγωμένα συστατικά του πυρήνα του δημιουργώντας ένα νέφος από σκόνη, το οποίο προκάλεσε το 1993 και το 1994 500 Περσίδες ανά ώρα. Η ίδια "πυκνότητα" Περσίδων θα επαναληφθεί το 2126. Επειδή όμως η Γη περνάει κάθε Αύγουστο από την ελλειπτική τροχιά του κομήτη, η οποία είναι γεμάτη από θραύσματα του πυρήνα του, παρατηρείται ανελλιπώς σε ετήσια βάση το ίδιο φαινόμενο, αν και αρκετά ασθενέστερο.


1. Ξεκινήστε την εφαρμογή Microsoft Word

2. Επιλέξτε όλο το κείμενο του εγγράφου σας και εφαρμόστε τη γραμματοσειρά Comic
Sans MS , με μέγεθος 11.

3. Αφήστε δύο γραμμές κενές πριν από την πρώτη γραμμή του κειμένου σας .

4. Γράψτε στην πρώτη γραμμή του εγγράφου σας την παρακάτω ημερομηνία όπως ακριβώς τη βλέπετε « 28 Μαΐου 2003 »

5.Στην ίδια γραμμή ορίστε Στηλοθέτη στα 12 εκ . με στοίχιση στα δεξιά . Στη συνέχεια προσθέστε ένα Tab πριν από την ημερομηνία που μόλις γράψατε .

6.Διαλέξτε όλο το κείμενο και εφαρμόστε στις παραγράφους Διάστημα Πριν και Μετά 6 στ .

7. Επιλέξτε την επικεφαλίδα «Νυχτερινός ουρανός που προσφέρεται για ευχές»
και εφαρμόστε στοίχιση στο κέντρο , διάστημα χαρακτήρων εκτεταμένο κατά 2 στ .
και χρώμα Καφέ .

8. Σε όλο υπόλοιπο κείμενο από την πρώτη παράγραφο ( Το βράδυ της Κυριακής , 12
Αυγούστου ...) ως την τελευταία εφαρμόστε πλήρη στοίχιση .

9. Εφαρμόστε στην επικεφαλίδα «Νυχτερινός ουρανός που προσφέρεται για
ευχές» Περίγραμμα με Σκιά πάχους 1/2 στ . και σκίαση χρώματος Ώχρας .

10. Στη πρώτη παράγραφο «Το βράδυ της Κυριακής ... 18η Αυγούστου» εφαρμόστε Στυλ Γραφής Πλάγια

11. Μετακινείστε την τελευταία παράγραφο «Ο κομήτης Swift - Tuttle ... αν και αρκετά
ασθενέστερο» ακριβώς μετά την 3 η παράγραφο ( "Οι εκτιμώμενοι για φέτος ... έλξη
των κοντινών πλανητών" )

12. Στη δεύτερη παράγραφο ( «Οι βροχές μετεωριτών ... από αυτόν το όνομα τους» )
αλλάξτε γραμμή ( χωρίς να αλλάξετε παράγραφο ) πριν από την τελευταία πρόταση ( «Το επίμηκες φωτεινό ίχνος ... » )

13. Διορθώστε τα ορθογραφικά λάθη παραβλέποντας τα ονόματα με Κεφαλαία και τις λέξεις στις οποίες δεν γίνονται εισηγήσεις .

14. Να θέσετε για την 2 η και την 3 η παράγραφο αριστερή και δεξιά εσοχή 2 εκ . 17. Χωρίς να ξαναγράψετε την επικεφαλίδα του κειμένου μορφοποιείστε την έτσι ώστε κάθε λέξη να ξεκινά με κεφαλαίο γράμμα .

15.Στην παράγραφο που ξεκινά ως εξής «Ο κομήτης Swift - Tuttle ... » να κάνετε τα
γράμματα του ονόματος του κομήτη έντονα και να τα υπογραμμίσετε με διπλή
γραμμή .

16. Αλλάξτε το Ζουμ της οθόνης στο 130%.

17. Να αλλάξετε σελίδα πριν από την προτελευταία παράγραφο ( «Όπως και για όλες τις ουράνιες παρατηρήσεις ... » ).

18. Να ορίσετε περιθώρια σελίδας 2,5 εκ . πάνω - κάτω και 3 εκ αριστερά - δεξιά 22. Στη δεύτερη σελίδα πριν από την πρώτη παράγραφο αφήστε μία γραμμή κενή και εισάγετε την εικόνα με το όνομα .......... που θα βρείτε στο φάκελο ........ Στη συνέχεια να στοιχίσετε την εικόνα στο κέντρο της γραμμής που βρίσκεται .

19. Να αποθηκεύσετε το έγγραφο σας με το όνομα «Νυχτερινός Ουρανός Που
Προσφέρεται Για Ευχές» μέσα στο φάκελο τα έγγραφά μου χωρίς να το κλείσετε .

20. Να ορίσετε υποσέλιδο στο έγγραφο σας το Όνομα Αρχείου και της Διαδρομής
του εγγράφου με δεξιά στοίχιση και μέγεθος γραμματοσειράς 8 στ .

21. Στην πρώτη παράγραφο του εγγράφου σας να ορίσετε ενσωματωμένο Αρχίγραμμα
για το άρθρο «Το» με τρεις γραμμές ενσωμάτωσης .

22. Να εκτυπώστε το έγγραφο σας σε τρία αντίτυπα τυπώνοντας δύο σελίδες ανά χαρτί .

23. Κλείστε το έγγραφο σας και το Word αποθηκεύοντας τις αλλαγές

αρχική σελίδασελίδα των ασκήσεων